Mixing old with new at The University of Oxford

Company Sector: Education – University

Location: Oxford

Reason/Aim of the Project:

After having a large modern extension built at the side of a stunning Victorian listed building, The University of Oxford needed a creative design that paid respect to the buildings heritage. This project required plenty of innovation, as a key focus was on making the most of smaller areas, such as the entrance and lift lobby. Another aim for our designers was to maximise desk areas, whilst considering staff well-being, functionality and space for break out areas. It was also important sustainability was considered.

Team Comments on the project:

Our team of industry specialists designed a great to look at, coherent scheme, that allowed the joining of both buildings to look seamless. Our projects team produced initial space plans, furniture options and final 3D concept visual. To adhere to sustainability requirements, the design included Camira Fabric’s Oceanic range (a fabric made from Recycled Plastic Bottles from our oceans).

One of the challenges was specifying a selection of furniture that complimented each space, worked within the colour scheme, and still allowed for continuity throughout the design. We specified products such as Orangebox Boundary and Coze and GOF Hecta chairs. We chose fabric colours to blend in with each zone and added some additional colour to the First Floor East Lab.

We love how this project turned out. The space is now functional, and looks great.

Looking to transform you workspace? Get in touch with the expert team at Elm here.

Share this

You might also like

Encouraging collaboration whilst maintaining flexibility

Making use of unused space

An improved working environment for Goughs Solicitors

Shopping Cart
Scroll to Top